Четвер, 02.05.2024, 16:19 | Приветствую Вас Гість

Газета "Ярмарок"

Главная » 2009 » Червень » 6 » Яке здоров’я у природи - таке і в людини
Яке здоров’я у природи - таке і в людини
15:56
Одвічна єдність людини з природою увійшла в протиріччя з цивілізацією. Надто довго у нашій свідомості панувало почуття зверхності над природою, коли ми вважали, що не треба чекати від неї милостині, а лише брати, брати і брати...

На Єгипетських пірамідах, збудованих 4,5 тис. років тому, знайдено напис: «Людство загине, якщо воно не житиме за законами природи, у гармонії з природою». Протягом усього свого існування людство робить усе навпаки, живе тільки заради себе, проявляючи надзвичайний егоїзм, знищуючи крок за кроком природу.

Прогноз комісії ООН з проблем навколишнього середовища свідчить, що в найближчі 30 років під впливом людської діяльності на нашій планеті відбудуться незворотні зміни: буде деформовано 75% земної поверхні, щезне чверть видів фауни, стане дефіцитом чисте повітря і питна вода.

Україна - одна з найбільших за територією, чисельністю населення та економічним потенціалом держава Європи. На її території зосереджені величезні природні багатства, але суто колонізаторський підхід і безгосподарність призвели не тільки до порушення, але й до руйнування природної збалансованості. Надмірна концентрація сільськогосподарського виробництва та промисловості зумовила катастрофічне забруднення повітря, води та грунту. Це створює реальну загрозу життю та здоров’ю населення України, її національній безпеці. Як відомо, здоров’я людини за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, залежить на 50 відсотків від соціально-економічних умов, на 20 - від екології, ще на 20 - від генетики (спадковості) і лише на 10 відсотків - від рівня медичного обслуговування. І хоча частка екології в середньому не така велика, все ж у деяких регіонах вона за останні роки має тенденцію до зростання. Це стосується і нашої рідної Київщини, де на одного жителя за рік припадає понад 40 кілограмів забруднюючих речовин, а на квадратний кілометр території - близько 3 тонн. Практично в кожному районі існують проблеми з твердими побутовими відходами, забезпеченням населення якісною питною водою і тампонажем непрацюючих артезіанських свердловин, які залишились від колишніх колгоспів та збанкрутілих промислових підприємств. Не можна забувати і про забруднення атмосферного повітря від автотранспорту та окремих об’єктів промисловості, нейтралізацію непридатних, невідомих та заборонених агрохімікатів у багатьох сільгоспформуваннях. І таких прикладів можна привести значно більше.

На жаль, економічні труднощі в суспільстві відсувають вирішення невідкладних екологічних питань та проблеми раціонального природокористування на другий план. Така позиція є хибною, бо природа не дає «кредитів» на майбутнє. Згадаймо мудрий вислів: «Яке здоров’я у природи - таке і в людини». Багато від нас самих залежить: яке нам буде світити сонце, які пташки нам будуть співати, яку воду будемо пити і де купатися, з якої землі будемо збирати врожай і які продукти будемо споживати.

Потрібно, щоб Всесвітній день охорони навколишнього середовища не залишав байдужих до нашого з вами довкілля - від школяра до керівників державного рівня. І лише спільними зусиллями ми зможемо підняти свідомість громадянського суспільства до належного ставлення до такого важливого питання, як збереження навколишнього середовища. За це нащадки скажуть нам спасибі.

Категория: Новини Кагарлицького району | Просмотров: 1006 | Добавил: yarmarok | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Меню сайта
Разделы новостей
Новини сайту [21]
Новини сайту
Новини газети "Ярмарок" [5]
Новини газети "Ярмарок"
Новини Миронівського району [21]
Новини Миронівського району
Новини Кагарлицького району [24]
Новини Кагарлицького району
Новини Богуславського району [1]
Новини Богуславського району
Новини Рокитнянського району [0]
Новини Рокитнянського району
Новини Обухівського району [2]
Новини Обухівського району
Статті про місцеві події [11]
Статті про місцеві події
Форма входа
Календарь новостей
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Поиск
Друзья сайта
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наш опрос
На цьому сайті Ви знайшли, те що шукали?
Всього відповідей: 427
Мини-чат
200